logo

No.50,Jalan 7/7A, Bandar Baru Bangi

Isnin - ahad
10am - 10pm

WhatsApp

+6018-9886531

Cara aktifkan T-Mobile VoLTE/VoWiFi pada ASUS smartphones [Root]

Ditulis pada : September 10, 2020

Peralihan dari rangkaian suara litar litar lama ke Subsistem Multimedia IP (IMS) memberi kita peluang untuk menggunakan perkhidmatan selular canggih seperti Voice over LTE (VoLTE), Panggilan Wi-Fi (VoWiFi), dan Perkhidmatan Komunikasi Kaya (RCS). Sekarang kerana sokongan 5G siap untuk mencapai segmen anggaran, beberapa syarikat penerbangan secara beransur-ansur menghentikan infrastruktur 2G / 3G sekolah lama dan bahkan memerlukan VoLTE untuk semua peranti yang menyambung ke rangkaian 4G LTE dan 5G mereka. T-Mobile dan AT&T, misalnya, akan menyekat perkhidmatan suara dan data untuk telefon yang tidak menyokong VoLTE dalam waktu terdekat.

Di sinilah gajah di dalam bilik: Bagaimana pengguna biasa dengan model pembawa kunci memastikan keserasian VoLTE (dan VoWiFi) telefon pintar mereka dengan penyedia perkhidmatan? Semasa kita bercakap mengenai OEM seperti ASUS, keseluruhan keadaannya sungguh rumit. Sekiranya anda ingin mengambil mana-mana ASUS ROG Phone terkini atau telefon pintar berjenama ASUS ZenFone – termasuk ROG Phone 3 yang baru dilancarkan dan ZenFone 7/7 Pro – sebagai telefon anda yang seterusnya, anda akan terkejut mengetahui bahawa tidak ada mereka secara rasmi menyokong VoLTE pada syarikat penerbangan AS yang disebutkan di atas. Berita baiknya adalah bahawa komuniti pengembangan pasaran aftermarket XDA sekali lagi menyelamatkannya.

ASUS ROG Phone 3 Forums ||| ASUS ZenFone 7 Forums ||| ASUS ZenFone 7 Pro Forums

Kali ini, Pembangun Diiktiraf XDA HomerSp telah menemukan cara untuk bermain-main dengan antara muka diagnostik dalaman modem Snapdragon Qualcomm dan menetapkan parameter yang betul sehingga telefon pintar ASUS sasaran dapat dengan lancar menyokong perkhidmatan IMS canggih seperti VoLTE di rangkaian T-Mobile. Walaupun pembangun berjaya menguji kaedah pada ASUS ROG Phone II, pengguna di forum kami juga menggunakan ZenFone 6 mereka. Menurut XDA Pembangun yang Diiktiraf oleh Captain_Throwback dan Anggota Kanan XDA bs3pro, mengubah parameter tersebut (nilai prop vendor AKA) pada ROG Phone 3 cukup untuk membuat VoLTE dan VoWiFi berfungsi pada T-Mobile, yang bermaksud mod itu serasi dengan telefon bimbit ASUS terkini. , juga!

ASUS ZenFone 6 Forums ||| ASUS ROG Phone II Forums


Cara aktifkan T-Mobile VoLTE/VoWiFi pada ASUS smartphones

Step 1 – Aktifkan Qualcomm diagnostic mod

  1. Pastikan anda mempunyai akses root.
  2. Muat turun alat Qualcomm Product Support Tools (QPST) terbaru, pemacu USB Qualcomm, dan aplikasi AsusVoLTE yang dibuat oleh HomerSp.
  3. Gunakan aplikasi AsusVoLTE atau ciri sambungan jauh QPST untuk mencetuskan mod diagnostik Qualcomm. Untuk keterangan lebih lanjut, lihat utas ini.

Step 2 – Setkan prop values

  • Dail * # * # 3642623344 # * # * melalui aplikasi pendail stok.
    • Kod rahsia ini dapat digunakan untuk mengaktifkan VoLTE / VoWiFi secara paksa dari telefon, tetapi ia tidak dapat bertahan daripada reboot.
  • Sebagai alternatif, jalankan sekumpulan perintah berikut dari shell yang ditinggikan:
  • Anda juga boleh menggunakan aplikasi AsusVoLTE untuk menetapkan nilai-nilai ini.

Sekiranya semuanya berjalan dengan betul, anda seharusnya dapat melihat ikon VoLTE (atau VoWiFi) di bar status pada ketika ini setelah menghidupkan data Mudah Alih kemudian dihidupkan semula.

(Optional) Step 3 – Modify EFS partition

Anda mungkin perlu mendorong konfigurasi pembawa ke partisi EFS pada peranti ASUS sasaran untuk keserasian yang lebih baik. Untuk melakukan ini, ikuti langkah-langkah seperti yang disebutkan dalam utas yang dihubungkan di bawah.

Enabling VoLTE/VoWiFi on ASUS smartphones — XDA Thread

Ditulis oleh Farah

Kepakaran kami di MrFix adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain – lain. Sila hubungi 018-9886531 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.