logo

No.50,Jalan 7/7A, Bandar Baru Bangi

Isnin - ahad
10am - 10pm

WhatsApp

+6018-9886531

Antivirus Yang Patut Dimiliki Pada Tahun 2020

Ditulis pada : April 4, 2020


Antivirus merupakan perisian yang penting pada zaman teknologi yang serba canggih sekarang. Oleh itu, terdapat beberapa perisian antivirus yang popular digunakan pada zaman sekarang bagi mengelakkan komputer/laptop anda dijangkiti virus yang merbahaya.

This image has an empty alt attribute; its file name is avira.png
1) Avira Antivirus
Avira merupakan salah satu antivirus antara yang tertua, Avira telah wujud sejak tahun 1986. Terkenal dengan prestasi yang kukuh dan antara muka pengguna yang baik, antivirus ini adalah salah satu yang digunakan secara meluas oleh pengguna PC atau komputer riba. Ianya boleh didapat secara percuma melalui website official avira tersebut.
This image has an empty alt attribute; its file name is Smadav-2020-free.jpg
3) Smadav Antivirus
Bagi yang logo macam segi tiga di atas dinamakan sebagai smadav antivirus. Smadav Antivirus merupakan perisian antivirus percuma yang diasaskan dan dibangunkan oleh pemaju dari Indonesia. Selain menjadi ringan, Smadav juga sangat berkesan dalam menangani virus komputer yang agak menjengkelkan. Salah satu ciri berguna SmadAV Antivirus adalah dapat menghapuskan virus(shortcut) pada cakera seperti usb pendrive.
This image has an empty alt attribute; its file name is kaspersky-1.jpg
2) Kaspersky Antivirus
Kaspersky Free Antivirus merupakan sejenis antivirus yang berasal/dibuat daripada Rusia dan juga merupakan salah satu komputer yang paling popular dan pengguna komputer riba. Ianya sentiasa berjaya memasuki pangkat sepuluh antivirus teratas setiap tahun, Kaspersky dikenali untuk beberapa ciri yang boleh dipercayai seperti Perlindungan Web dan E-mel.
This image has an empty alt attribute; its file name is avg.jpg
4) AVG Internet Security
Kalau korang nak tahu, AVG juga merupakan salah satu daripada antivirus tertua selain Avira. Perisian Avast secara rasmi diperoleh pada September 2016, AVG Free Antivirus semakin berkembang dengan pelbagai ciri seperti Perlindungan Web khas untuk memantau dan melindungi aktiviti penyemakan imbas, serta ciri Kemas Kini Keselamatan Sebenar.

This image has an empty alt attribute; its file name is avast.png
5) Avast
Ditubuhkan pada tahun 1988, Avast Software telah berkembang menjadi sebuah gergasi antivirus yang mendakwa sebagai nombor satu dalam pasaran keselamatan pengguna, dengan lebih daripada 435 juta pengguna aktif bulanan di seluruh dunia. Avast Free Antivirus adalah salah satu antivirus yang paling popular keranaterbukti mampu “menyembuhkan” PC dari berbagai malware hingga serangan hacker.

This image has an empty alt attribute; its file name is adaware-1024x576.jpg
7) Adaware
Lavasoft telah berada dalam perniagaan antivirus untuk sementara waktu (sejak tahun 1999), terutamanya menyediakan produk premium.Walau bagaimanapun, mereka juga mempunyai program antivirus yang  dipanggil Adaware Antivirus Percuma.Selepas melalui proses penjenamaan semula, Adaware Antivirus 12 akhirnya menjadi salah satu pilihan antivirus terbaik yang harus anda gunakan.
This image has an empty alt attribute; its file name is bitdefender.png
6) Bitdefender antivirus
Tidak berbeza dari Avast, antivirus yang dibangunkan oleh syarikat Romania juga mempunyai pelbagai ciri yang kuat yang boleh melindungi komputer dan peranti riba dari pelbagai jenis virus. Ciri-ciri Bitfender Antivirus Free Edition termasuklah Pengimbasan seperi Virus On-demand sebagai pemusnah semua jenis virus (trojan, malware, ransomware, dsb).
This image has an empty alt attribute; its file name is comodo.jpg
8) Comodo Antivirus
Comodo Free Antivirus merayu kepada kedua-dua pengguna teknologi canggih dan ‘berhati-hati’ sahaja. Ia mempunyai ciri-ciri kaya yang cukup untuk membuat pengguna pergi, ‘adakah ini benar-benar boleh didapati secara percuma?’ Di atas semua, ia mempunyai potensi untuk berjaya memerangi malware moden yang sentiasa berubah.
This image has an empty alt attribute; its file name is panda-1024x577.png
9) Panda antivirus
Antivirus dengan nama haiwan comel dari China adalah salah satu daripada antivirus paling ringan yang digunakan. Walau bagaimanapun, Panda Free Antivirus juga mempunyai ciri-ciri yang tidak boleh dikatakan “ringan”. Ciri-ciri ini termasuk Kemas Kini Masa Nyata atau Perlindungan USB untuk memantau peranti USB yang sering disambungkan.
This image has an empty alt attribute; its file name is malwarebytes.png
10) Malwarebytes anti-malware
Nama malwarebytes mungkin jarang sekali ada dengarkan.Tetapi, Malwarebytes bertujuan untuk proffesional dengan menyediakan keselamatan tambahan untuk PC atau komputer riba. Malwarebytes boleh berfungsi dengan baik jika digunakan sebagai satu sama lain dengan perisian antivirus, terutamanya untuk pengguna Windows Defender.

Ditulis oleh Farah

Kepakaran kami di MrFix adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain – lain. Sila hubungi 018-9886531 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.