logo

No.50,Jalan 7/7A, Bandar Baru Bangi

Isnin - ahad
10am - 10pm

WhatsApp

+6018-9886531

Asus ROG Zephyrus G14 Laptop Gaming Terbaru

Ditulis pada : August 27, 2020

Komputer riba gaming ultra slim Asus ROG Zephyrus G14 kini boleh didapati di Malaysia, berharga dari RM4,499

Asus secara rasmi telah melancarkan notebook gaming ROG Zephyrus G14 yang baru di Malaysia. Ia sebelumnya telah mempamerkan Zephyrus G14 kembali di CES 2020 di Las Vegas, mempamerkan komputer riba gaming ringan 1.7kg yang kuat dengan paparan animasi AniMe Matrix dot matrix yang menarik di penutupnya.

Menurut Asus, akan ada 8 varian Zephyrus G14 yang akan datang ke Malaysia. Pada masa ini hanya dua, GA401I-IHE103T dan GA401I-VHA232T, kini tersedia dengan selebihnya model dijangka tiba antara bulan Ogos hingga September 2020.

Kedua-dua model itu masing-masing berharga RM5,299 dan RM7,699. Kedua-dua model ini hadir dalam Moonlight White dengan reka bentuk Anime Matrix dot matrix pada penutupnya. Asus juga akan membawa model tanpa reka bentuk dot matrix khusus pada bulan Ogos 2020, dengan harga lebih murah pada harga RM4,499.

Asus mengatakan bahawa ia akan menawarkan jaminan global selama dua tahun untuk komputer riba. Komputer riba akan tersedia di platform dalam talian seperti Lazada, Shopee serta kedai pengalaman dan pengedar sah Asus.

Ciri dan spesifikasi

Semasa memilih Zephyrus G14, pemain mempunyai pilihan antara dua panel IPS 14 ”yang berbeza. Terdapat paparan Full HD (resolusi 1.920 x 1.080 piksel) yang lebih pantas yang naik ke refresh rate 120Hz atau paparan WQHD beresolusi lebih tinggi (resolusi 2.560 x 1.440 piksel) dengan refresh rate 60Hz.

Kedua-dua paparan mendapat manfaat dari teknologi penyesuaian sinkronisasi yang menyelaraskan refresh rate paparan dengan kadar bingkai GPU untuk menghilangkan visual tearing, meminimumkan lagging dan ketinggian input. Paparan juga dikalibrasi kilang dan PANTONE Disahkan. Mereka juga menawarkan sudut pandang yang luas dan meliputi 100% julat sRGB. Mereka dibingkai oleh bezel yang sangat tipis, menghasilkan nisbah skrin-ke-badan 85% yang luas.

Ciri utama Zephyrus G14 adalah reka bentuk matriks dot matriks AniMe Matrix yang tersendiri pada penutup aloi magnesium-aluminium. Terdiri daripada 1.215 LED mini, yang dapat memaparkan pesanan teks, animasi GIFS dan grafik lain, ia membolehkan pemain untuk menyatakan keperibadian mereka.

Menurut Asus, akan ada fitur tambahan yang ditambahkan pada akhir Q1 termasuk fungsi sistem yang menunjukkan pemberitahuan e-mel baru, serta tingkat tarikh, waktu dan bateri.

Zephyrus G14 dibungkus dengan jejak kaki yang lebih kecil berbanding komputer riba gaming 15 inci kontemporari. Hanya dengan ketebalan 17.9mm dan berat 1.7kg dengan matriks LED tersuai, ia dapat dengan mudah masuk ke dalam beg komputer riba atau beg galas. Bahkan ada versi tanpa matriks LED khusus yang beratnya 1.6kg.

Komputer riba gaming nipis dan ringan dapat dikonfigurasi hingga pemproses AMD Ryzen 9 4900JS, yang dikatakan menghasilkan lebih sedikit haba sambil menawarkan tahap prestasi tanpa kompromi dalam casis kompak.

Pemproses juga dikatakan menawarkan kekuatan yang cukup untuk aplikasi yang menuntut seperti penyuntingan video, rendering 3D dan streaming permainan. Ia dapat dikonfigurasi dengan RAM DDR4-3200 hingga 32GB di dua saluran. Ia juga dilengkapi dengan storan ultra-cepat yang dibekalkan oleh SSD NVMe dengan kapasiti hingga 1 TB. Ia dilengkapi dengan sistem operasi Windows 10 Home Microsoft.

Untuk membantu Zephyrus G14 menjalankan games terkini hari ini, ia dilengkapi dengan GPU diskrit GeForce RTX 2060 berdasarkan seni bina Turing Nvidia. Ia dibanggakan untuk menghasilkan pencahayaan, bayangan dan kesan dalam permainan yang lebih baik dalam permainan sambil dapat menangani beban kerja yang menuntut seperti penciptaan kandungan, pemodelan 3D dan pembelajaran mendalam.

Untuk streamer gaming yang bercita-cita tinggi, ia mempunyai pengekod video khusus yang membolehkan Zephyrus G14 bermain games dan melakukan streaming secara serentak. Ia juga mempunyai perkakasan khusus yang membolehkan kualiti aliran yang lebih tinggi dengan kesan prestasi minimum, dan serasi dengan Open Broadcaster Software (OBS).

Zephyrus G14 juga dilengkapi engsel ErgoLift yang mengangkat papan kekunci pada sudut yang lebih selesa sambil membiarkan ruang di dasar lebih banyak ruang untuk mengeluarkan haba dengan mudah.

Anda juga mendapat persediaan pembesar suara quad pada Zephyrus G14 yang dikatakan Asus memberikan perincian dan kelantangan yang lebih besar. Ia mempunyai dua tweeter di atas papan kekunci yang mengeluarkan suara frekuensi tinggi secara langsung ke arah pengguna dan dua woofer di bawahnya menawarkan bass mendalam yang diperkuat oleh reka bentuk ErgoLift. Ia juga mempunyai teknologi suara surround Dolby Atmos yang menawarkan perendaman ruang yang dipertingkatkan sama ada mendengar melalui fon kepala atau dengan pembesar suara terbina dalam.

Asus mengatakan Zephyrus G14 adalah komputer riba gaming pertamanya yang mampu digerakkan oleh input DC atau USB-C. Bateri lithium-polymer 76Wh yang disertakan disebut-sebut menawarkan jangka hayat bateri lebih dari 10 jam. Komputer riba juga boleh dicas dari pek USB-C yang serasi menjadikannya lebih mudah alih. Komputer riba juga menawarkan sokongan pengecasan pantas yang membekalkan sehingga 3 amp ke telefon pintar dan peranti lain yang serasi.

Tidak perlu risau tentang dongle kerana Zephyrus G14 dilengkapi dengan port yang mencukupi. Ia mempunyai dua port USB-C dengan satu yang mampu menggerakkan monitor luaran melalui DisplayPort 1.4 sementara yang lain menyediakan fungsi USB standard. Anda juga mendapat port HDMI 2.0 yang bagus untuk memaparkan games atau filem pada monitor 4K atau TV. Juga, terdapat dua port USB-A untuk menyokong aksesori anda yang lain. Terdapat juga 3.5mm headphone dan microphone combo jack.

Dari segi kesambungan, komputer riba menawarkan sambungan Intel Wi-Fi 6 (Gig +) untuk kelajuan pantas. Apabila dipasangkan dengan penghala yang serasi, Wi-Fi 6 meningkatkan lebar jalur puncak hingga 2.4Gbps. Ini membantu mengurangkan latency dan lagging untuk games online sambil mengembangkan kapasiti hulu untuk streaming langsung.

Untuk maklumat lebih lanjut, lawati product page Zephyrus G14 di laman web Asus.

Ditulis oleh Farah

Kepakaran kami di MrFix adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain – lain. Sila hubungi 018-9886531 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.