logo

No.50,Jalan 7/7A, Bandar Baru Bangi

Isnin - ahad
10am - 10pm

WhatsApp

+6018-9886531

Bateri yang kembung, boleh meletup??

Ditulis pada : September 30, 2020

Ganti bateri kembung anda segera

Kejadian telefon pintar keluaran Samsung meletup beberapa ketika dahulu menjadi bualan masyarakat pada waktu tersebut. Ya, Samsung sudah menambah baik mekanismanya, dan tiada lagi bateri telefon pintar keluarannya yang meletup pada hari ini. Namun, menjadi suatu persoalan, adakah peranti-peranti keluaran syarikat lain terselamat daripada meletup?

Secara realitinya, dengan penambahbaikan daripada hasil kajian dan pelbagai ujian yang dilakukan, bateri Lithium-ion generasi terkini sebenarnya menuju 100% selamat daripada risiko untuk meletup. Tetapi, secara teori, bateri peranti anda boleh meletup, terutamanya jika sudah kembung. Mari kita fahami kronologi yang membawa kepada telefon pintar boleh meletup.

  • Akan terdapat satu bahagian pada bateri akan menjadi terlalu panas disebabkan impak secara langsung seperti litar pintas atau secara tidak langsung seperti kerosakan akibat terjatuh.
  • Tindak balas kimia yang berlaku di bahagian yang panas tersebut mula menghasilkan habanya yang tersendiri. Haba yang terhasil pada kawasan tersebut dapat merebak ke kawasan lain di mana proses ini dikenali sebagai electrolyte overheat.
  • Haba ini juga akan menyebabkan elektrolit di dalam bateri bocor, lalu memberi impak kepada bahagian luar bateri menyebabkannya terdedah dan kembung.
  • Cecair yang terlalu panas dan mudah terbakar akan terhasil dan terkeluar daripada bateri dan boleh menyebabkan komponen berdekatan bateri dan telefon pintar itu sendiri untuk terbakar dan mencair.

Keseluruhan proses menggerunkan ini dipanggil thermal runaway. Oleh itu, jika bateri telefon pintar anda kembung, segeralah menggantikannya dengan yang baharu kerana malang tidak berbau.

Ditulis oleh Farah

Kepakaran kami di MrFix adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain Рlain. Sila hubungi 018-9886531 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.