logo

No.50,Jalan 7/7A, Bandar Baru Bangi

Isnin - ahad
10am - 10pm

WhatsApp

+6018-9886531

Cara penjagaan Bateri Handphone

Ditulis pada : September 14, 2020

antara masalah yang selalu customer datang adalah battery phone kembung dan menjejaskan screen lcd. semua jenis phone begitu. Pastu pergi hantar kedai. dari jauh dah nampak bateri kembung. Belom cakap lagi tu. dan kami tanya punca jadinya customer kata overcharging.

tahukah anda bahawa handphone merupakan keperluan masa kini. Untuk yang berkemampuan, tukar handphone boleh diumpamakan seperti menukar baju. Tentu ada antara kita yang pernah mengalami masalah bateri rosak, bateri kembung. Masalah ni penting kerana ia menyebabkan handphone kita tidak dapat mengesan kuasa bateri kita.

Off handphone ketika mengecas.

Ketika sedang mengecas bateri handphone, sebaiknya pastikan handphone anda dalam keadaan OFF. Ini kerana ketika handphone dalam keadaan ON, arus elektrik yang keluar masuk akan merosakkan molekul dalam bateri  kerana terdapat  penambahan beban pada proses kimia dalam bateri.

Jangan cas handphone di dalam kereta

Ketika mengecas handphone di dalam kereta, kita menggunakan port pemetik api sebagai sambungan. Voltage pada kereta selalunya tidak stabil dan menyebabkan arus yang masuk ke dalam bateri juga tidak stabil. Maka apabila anda selalu mengecas dalam kereta, komponen bateri akan mudah rosak.

Habiskan bateri (empty) sebelum dicas

Pastikan bateri handphone betul-betul habis sebelum dicas semula. Ini untuk menghidarkan dari terjadi memory effect.

Sentiasa kawal Tempoh Mengecas

Mengecas bateri terlalu lama juga tidak baik kerana ia boleh merosakkan komponen di dalam bateri itu sendiri. Oleh itu kita hendaklah mengawalnya. Ini kerana di negara kita  masih kurang charger yang akan off secara automatik apabila bateri sudah penuh.

Ditulis oleh Farah

Kepakaran kami di MrFix adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain – lain. Sila hubungi 018-9886531 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.