logo

No.50,Jalan 7/7A, Bandar Baru Bangi

Isnin - ahad
10am - 10pm

WhatsApp

+6018-9886531

Honor MagicBook Pro Hands On Preview

Ditulis pada : September 9, 2020


Honor MagicBook Pro baru saja diumumkan di IFA 2020, dan saya menggunakan Macbook Pro saya setiap hari untuk menyelesaikan semua tugas saya. Honor MagicBook Pro adalah kemenangan besar dalam buku saya, dan sementara kami akan mengumpulkan tinjauan yang lebih mendalam pada masa akan datang, saya benar-benar menikmati masa saya dengannya sejauh ini.

Honor MagicBook Pro Front

Mengenai ulasan ini: Saya menerima Honor MagicBook Pro dari Honor pada 31 Ogos 2020. Honor tidak mempunyai input dalam isi ulasan ini.

Design and Build Quality

Honor MagicBook Pro mengagumkan saya sebagai peranti premium dari getgo. Ia mempunyai casis aluminium penuh dengan cangkang sandblasted, yang dikenakan hanya oleh ukiran “HONOR” yang besar di atasnya. Komputer riba itu sendiri agak nipis, terutamanya ketika dibuka, dan beratnya hanya 1.7kg. Cukup kecil dan ringan sehingga saya dapat membawanya dengan satu tangan tanpa ada masalah untuk menjatuhkannya.

Papan kekunci diterangi cahaya, walaupun agak redup berbanding dengan Macbook Pro saya. Ia berfungsi dengan baik dalam cahaya rendah tetapi tidak begitu berguna apabila terdapat pencahayaan persekitaran sederhana. Jelas sekali itu tidak menjadi masalah, kerana tujuan papan kekunci lampu latar adalah supaya anda dapat melihat kekunci apa yang anda tekan ketika gelap. Ia pasti mencapai matlamat itu.

Honor MagicBook Pro backlit keyboard


Walau bagaimanapun, mengenai papan kekunci itu cukup bagus untuk digunakan, walaupun bukan papan kekunci mekanikal. Ia adalah papan kekunci membran, dan pengaktifannya lebih tinggi daripada yang biasa saya hasilkan. Ia baik untuk penggunaan umum dan saya sering menaipnya, tetapi kadang-kadang agak menyakitkan dari papan kekunci mekanikal saya. Ini adalah salah satu papan kekunci membran yang lebih baik yang saya gunakan, yang merupakan perkara utama.

Saya tidak merasakan bahawa ia sangat mempengaruhi kelajuan menaip saya, kerana ketika saya melakukan ujian TypeRacer, saya mencapai 110-120WPM. Secara amnya, saya akan mendapat 120WPM pada papan kekunci mekanikal di komputer saya, jadi saya gembira dengan papan kekunci ini. Saya juga mendapati bahawa menaip saya agak tepat semasa menggunakannya.

Pad jejak lebih besar daripada papan kekunci Honor sebelumnya, tetapi pad jejak yang lebih besar bermaksud saya sering menyikat pad jejak sehingga kursor beralih ke sesuatu yang lain.


Papan kekunci mempunyai satu ciri kecil yang kemas; sama seperti siri Huawei Matebook, ia menempatkan kamera 1MP yang tidak bagus tetapi menyelesaikan tugasnya. Bagi mereka yang mementingkan privasi, kamera yang disimpan di papan kekunci mungkin memberi anda ketenangan fikiran juga. Untuk menggunakan kamera, anda mengekliknya kembali ke papan kekunci dan ia muncul! Kedudukan kamera web inilah yang membolehkan paparan 16.1 inci sesuai dengan apa yang biasanya menjadi faktor bentuk 15.6 inci. Saya tidak menghadapi masalah meletakkan Honor MagicBook Pro dalam beg yang berukuran 15,6 inci komputer riba.

Di sebelah kiri dan kanan papan kekunci, anda mempunyai sepasang pembesar suara ganda. Kualitinya bukan yang terbaik, tetapi mereka menyelesaikan tugasnya dan agak kuat. Saya menganggapnya baik untuk menonton filem dan YouTube, walaupun kualiti audio untuk muzik tidak banyak yang diharapkan. Di bahagian atas pembesar suara sebelah kanan, terdapat butang kuasa dengan sensor cap jari terpasang.

Akhirnya, terdapat port 2x USB-A di sebelah kanan komputer riba bersama dengan bicu fon kepala, sementara sebelah kiri mempunyai port USB-C, port HDMI, dan port USB-C.

Display

Paparan Honor MagicBook Pro cukup bagus. Ia adalah paparan IPS 1080p 16.1 inci dengan kecerahan puncak 300 nits. Warnanya terasa sangat tepat, yang mungkin berkat gamut warna 100% sRGB yang digunakan oleh komputer riba ini. Ia mempunyai nisbah skrin-ke-badan 90%, sebab itulah kamera web terletak di dalam papan kekunci. Itu sahaja, atau lakukan apa yang Xiaomi lakukan dengan Mi Notebook 14 dan hapus sepenuhnya. Terdapat juga mod keselesaan mata terpasang yang menyaring cahaya biru. Anda boleh mengaktifkannya dengan mengklik kanan desktop dan mengklik “Display Manager”.

Performance


Jadi, bahagian prestasi akan menjadi fokus yang jauh lebih besar dalam tinjauan sebenar, tetapi buat masa ini, saya telah mengambil beberapa bacaan asas dan penanda aras. Saya secara keseluruhan sangat kagum dengan Ryzen 5 4600H kerana beberapa sebab.

Pertama sekali, perkara ini cepat. Ryzen 5 4600H adalah CPU tahap kemasukan, tetapi anda tidak akan tahu hanya dengan menggunakannya. Prestasi sangat baik dalam hampir semua perkara, dan ia tidak terlalu panas. Saya dapat bermain permainan Valorant dengan beberapa rakan di mana ia berjalan dalam masa 110-140FPS secara konsisten. Ia memuncak pada suhu 89 ° C yang agak tinggi, tetapi kebanyakannya suhu sekitar 70 ° C. Panas ini juga dijauhkan dari papan kekunci, dan saya tidak menyedari adanya pendinginan termal dalam permainan. Minecraft menggunakan FPS yang sama dengan jarak jauh sebanyak 16 ketulan.

Saya juga melakukan ujian penanda aras cepat pada pemacu Western Digital nVME, dan saya agak kagum dengan hasilnya.

Akhirnya, saya melakukan ujian CineBench cepat pada pratetap bateri prestasi terbaik, hanya untuk melihat apa yang mampu dilakukannya. Saya akan membuat lebih banyak penanda aras sedikit lebih mendalam untuk tinjauan penuh. Skor 2971 sangat mengagumkan dan hampir sesuai dengan apa yang anda harapkan dari CPU desktop Ryzen generasi ke-2.

Namun, buat masa ini, seperti yang anda lihat, Ryzen 4600H tidak ada masalah. Honor MagicBook Pro adalah pemain yang hebat, dan saya tidak sabar-sabar untuk melihat bagaimana tahap ujian yang lebih mendalam.

Battery life

AMD Ryzen 5 4600H mempunyai TDP 45W yang agak rendah, yang bermaksud bahawa untuk penggunaan umum, sebahagian besar masa, TDP akan jauh lebih rendah. Ditambah dengan bateri 56 Wh yang besar di Honor MagicBook Pro, saya tidak mempunyai masalah dengan hayat bateri. Saya menggunakan 6-7 jam penggunaan secara konsisten dengan sekali caj. Itu terutamanya penyemakan imbas web dan kerja yang tidak intensif seperti menulis, tetapi tetap mengagumkan. Honor mendakwa bahawa anda akan mendapat 11 jam main balik video 1080p luar talian dengan sekali caj, dan saya cenderung untuk bersetuju untuk itu.

Apabila bateri mati, anda dapat mengecas hingga 50% hanya dalam setengah jam dengan pengecas USB-C 65W yang disertakan. Pengecas yang sama ini juga akan mengecas peranti Huawei dan Honor anda dengan pantas.

Honor MagicBook Pro First Impressions

Walaupun ini bukan ulasan penuh kami buat masa ini, Honor MagicBook Pro adalah pembelian yang menarik. Di laman web HiHonor Perancis dan Jerman, anda boleh mendapatkannya dengan harga € 899 (~ $ 1,065), dengan promosi yang berterusan yang bermaksud bahawa anda boleh menurunkan harga itu menjadi € 799 (~ $ 946). Di UK, harganya 849 £, dan anda juga boleh memilih untuk mendapatkan Honor Magic Watch percuma atau Honor Router 3. Saya sedang menyukai Honor MagicBook Pro, dan jika anda berada di pagar, periksa kembali dalam masa beberapa minggu untuk mendapatkan pemikiran saya sepenuhnya!

Ditulis oleh Farah

Kepakaran kami di MrFix adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain – lain. Sila hubungi 018-9886531 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.