Semakin lama pengunaan laptop yang anda gunakan, maka anda mungkin terlihat beberapa jenis kerosakan pada laptop anda, seperti lcd laptop rosak, sistem semakinm perlahan dan sebagainya.

Berikut merupakan beberapa jenis lcd laptop yang rosak yang perlu anda ketahui:

1.Lcd bergaris

lcd berjalur menegak adalah lcd yang biasa berlaku dalam lcd anda. Ia terjadi apabila anda menghidupkan laptop anda dan tiba-tiba ada garis yang muncul pada paparan skrin lcd tersebut.Dalam kes ini, kerosakan itu terletak pada lcd.

2. Blank lcd

Masalah ini pula terjadi, apabila anda menghidupkan lcd anda tetapi tiada display, seperti warna yang muncul seperti berwarna hita, putih atau lain-lain.

3. Flicker lcd

Flicker adalah lcd yang memaparkan banyak baris atau sebagai paparan yang bergetar.

4. Goomy lcd

Goomy adalah patch putih terang yang lebih terang daripada lcd.

5. Dead pixel

Seperti namanya, ia bermakna pixel mati, di mana satu bahagian atau beberapa bahagian pada LCD tidak boleh memaparkan warna seperti yang sepatutnya, sebaliknya memaparkan warna tertentu atau sentiasa menukar warna yang bertentangan dengan warna paparan LCD yang sepatutnya.

6. Lcd pecah

Masalah ini sering terjadi akibat kecuaian pengguna laptop sendiri seperti pernah terjatuh, letak sesuatu di atas keyboard lalu ditutup begitu sahaja lcd yang boleh menyebabkan kerosakan.Cara mengatasinya adalah dengan mengganti kepada yang lcd baru.