logo

No.50,Jalan 7/7A, Bandar Baru Bangi

Isnin - ahad
10am - 10pm

WhatsApp

+6018-9886531

Jenis Power Supply

Ditulis pada : February 12, 2020

Power supply atau lebih dikenali sebagai bekalan kuasa (PSU) merupakan suatu komponen komputer yang mempunyai fungsi sebagai pemberi suatu tegangan serta arus elektrik kepada komponen – komponen komputer lainnya yang telah terpasang dengan baik pada motherboard atau papan induk, tujuan awal dari penyaluran arus elektrik ini adalah supaya komponen – komponen komputer lainnya boleh berfungsi dengan baik.

Disini saya ingin kongsikan beberapa jenis power supply yang mungkin anda tidak ketahui :

1. Power Supply AT

Jenis power supply yang pertama adalah jenis power supply AT. AT ini bermaksud advanced technology, yang digunakan pada motherboard jenis AT.
CIRI-CIRI:
– Kabel kuasa elektrik di AT power supply menggunakan sambungan dengan jumlah 12 pin.
– Bekalan kuasa AT secara purata mempunyai kuasa elektrik yang agak rendah, yang bervariasi dari 250 watt atau kurang daripada 250 watt.

2.Power Supply ATX


Jenis bekalan kuasa seterusnya ialah jenis ATX. ATX sendiri adalah pendek kata untuk Advanced Technology eXtended. ATX ini merupakan pembangunan motherboard dari AT motherboard, dan tentu saja penggunaan ATX motherboard ini juga memberi kesan kepada pembangunan bekalan kuasa, menjadi kuasa ATX.
CIRI-CIRI:
– Bekalan kuasa ATX menggunakan penyambung kuasa generator yang terdiri daripada 20 pin sambungan.
– Bekalan kuasa ATX ini mempunyai kuasa yang lebih besar daripada AT power supply, jadi ianya sangat membantu dalam menghidupkan komputer yang memerlukan kuasa besar.

3.Bekalan Kuasa BTX


Jenis terakhir bekalan kuasa adalah jenis kuasa bekalan yang telah menjadi standard kuasa bekalan untuk komputer dan PC moden hari ini. Bekalan kuasa BTX (Balanced Technology eXtended) ini adalah jenis kuasa bekalan yang banyak digunakan pada komputer yang menggunakan prosesor atau CPU Dual Core, Core2 Duo, Intel i3, i5, dan juga i7, dan juga pelbagai terkini CPU AMD.
CIRI-CIRI:
– Terdiri daripada dua jenis kabel, iaitu kabel kuasa yang membawa kepada motherboard, sebanyak 24 pin, dan juga kabel sata, yang mempunyai 15 pin.
– Ia mempunyai kuasa elektrik yang lebih besar, sesuai untuk PC khusus, seperti gaming, reka bentuk dan 3D.

Ditulis oleh Farah

Kepakaran kami di MrFix adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain Рlain. Sila hubungi 018-9886531 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.