logo

No.50,Jalan 7/7A, Bandar Baru Bangi

Isnin - ahad
10am - 10pm

WhatsApp

+6018-9886531

Risiko Mengecas Peranti Di Port USB Awam

Ditulis pada : September 20, 2020

Pasti ada di antara kita yang terdesak untuk menggunakan mengecas peranti apabila terjumpa port USB awam seperti di lapangan terbang. Tetapi, tahukah anda risiko kebocoran maklumat dan digodam oleh penggodam adalah sangat tinggi apabila anda menggunakan port USB awam? 

Situasi berbahaya ini diistilahkan sebagai Juice jackingJuice jacking adalah sejenis serangan siber yang beroperasi melalui kabel pengecas awam di mana penggunanya terdedah kepada instalasi perisian hasad (malware) yang mampu mencuri data seperti gambar dan e-mel daripada peranti anda. 

Kebenaran Diperlukan Untuk Melakukan Sebarang Tindakan

Walaupun peranti kini memerlukan kebenaran untuk melakukan sebarang tindakan ketika disambungkan ke kabel USB seperti dalam gambar di atas. Bagaimanapun, anda dinasihatkan supaya sentiasa berhati-hati dengan mengikuti langkah berjaga-jaga di bawah: 

  1. Sentiasa memastikan peranti dicas sepenuhnya sebelum keluar dari rumah. 
  2. Bawa powerbank sendiri untuk mengecas ketika kecemasan.
  3. Bawa set pengecas peranti anda dan gunakannya di soket yang terdekat

Ditulis oleh Farah

Kepakaran kami di MrFix adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain – lain. Sila hubungi 018-9886531 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.