logo

No.50,Jalan 7/7A, Bandar Baru Bangi

Isnin - ahad
10am - 10pm

WhatsApp

+6018-9886531

Tip Penjagaan Destop Anda

Ditulis pada : October 14, 2020

Pada zaman moden sekarang ini, komputer begitu penting sekali kerana ia dapat melaksanakan beberapa pekerjaan dengan mudah dan cepat. Tidak kira jenis desktop, komputer peribadi, riba dan sebagainya, penggunaannya begitu meluas sehinggakan boleh dikatakan setiap seorang memerlukannya. Kebanyakan komputer, terutama komputer riba hanya dapat bertahan selama 2 tahun sahaja. Ini kerana masalah penjagaan komputer tidaj di ambil berat.

Bagi pengguna yang ada pengalaman atau tahu serba sedikit tentang komputer, buka CPU anda dan bersihkan setiap perkakasan.

  1. Cabut semua perkakasan seperti RAM, Processor, Graphic card, NIC, motherboard, dan sebagainya.
  2. Bersihkan segala kotoran terutama pada sink processor dan kipas.
  3. Beli secebih silikon dan letak di antara sink dan processor.
  4. Urus semua wayar dengan baik.
  5. Kalau ada duit lebih, beli external fan (kipas kecil). Bagi komputer riba, anda dinasihatkan untuk beli cooler pad.

Hard disk yang merupakan bank data perlu di uruskan dengan baik kerana jika ia tidak dijaga dengan baik, hard disk boleh rosak dan semua data boleh corrupt. Cuba sebulan atau 2 bulan sekali buat benda ni.

  1. Scan virus menggunakan anti virus yang anda install.
  2. Scan hard (error checking).
  3. Buat disk defragmenter. Ini penting sekali.
  4. Buang file dalam recycle bin.

Bagi komputer riba, battery komputer begitu penting untuk dijaga. Ia tidak seharusnya di pasang ketika anda menggunakan power cable kecuali untuk cas sahaja. Ini akan mengakibatkan battery menjadi kong dan rosak. Kebiasaannya komputer riba akan bertahan 2 tahun selepas habis warranty. Kebiasaanya, kerosakan yang dialami ialah berkaitan dengan motherboard (terbakar), kipas processor tak hidup, hard disk mengalami bad sector, dan LCD rosak.

Motherboard terbakar kerana panahan kilat atau petir yang melalui prot UTP (cable internet) dan motherboard itu sendiri yang bukan daripada jenis havy duty, Tenga elektrik yang berlebihan juga buleh mengakibatkan motherboard terbakar. Komputer riba selalunya mempunyai masalah dengan hard disk. Ini kerana, hard disk tersebut tidak boleh berhenti dari berfungsi dengan sendirnya kerana ia boleh mengakibatkan bad sector. Bila battery habis atau terputus tenaga elektrik, hard disk akan berhenti dengan sendirinya. Sesetengan pengguna yang menggunakan universal power, perlu berhati-hati. Universal power tidak sama dengan power yang original keran ia sebenarnya hanya untuk mengecas battery sahaja. Jika ia digunakan terlalu lama, ia boleh mengakibatkan letupan kecil dan mengakibatkan laptop tidak berfungsi.

Ditulis oleh Farah

Kepakaran kami di MrFix adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain – lain. Sila hubungi 018-9886531 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.