logo

No.50,Jalan 7/7A, Bandar Baru Bangi

Isnin - ahad
10am - 10pm

WhatsApp

+6018-9886531

Tips Dan Cara Penjagaan Bateri Iphone Supaya Tidak Rosak

Ditulis pada : October 12, 2020

Kecerahan skrin

Tahap kecerahan skrin cukup penting dalam penjimatan bateri dan cara paling efektif adalah dengan mengurangkan kecerahan paparan skrin telefon pintar anda.

Jangan terdedah kepada suhu yang panas

Elakkan telefon anda terdedah kepada suhu yang tinggi kerana akan menyebabkan kerosakan bateri tanpa disedari. Jika merujuk Apple, suhu optimum bagi peranti ialah antara 0°c ke 35°c.

Guna Wifi berbanding data selular

Bateri akan cepat habis sekiranya kerap menggunakan data selular berbanding Wifi. Walaupun ada ketika sambungan data selular, anda lebih pantas jika mahu menjimatkan tenaga.

Jangan cas penuh

Sekiranya mahu meninggalkan iPhone anda untuk tempoh yang lama, pastikan bateri dicas pada tahap 50% terlebih dahulu dan bukannya 0% atau dicas penuh 100%. Sekiranya dinyah-cas sepenuhnya, ia akan membuatkan bateri anda berada di tahap nyah-cas yang terlalu mendalam.

Ditulis oleh Farah

Kepakaran kami di MrFix adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain – lain. Sila hubungi 018-9886531 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.