logo

No.50,Jalan 7/7A, Bandar Baru Bangi

Isnin - ahad
10am - 10pm

WhatsApp

+6018-9886531

Tips Penjagaan Battery Laptop Anda

Ditulis pada : September 2, 2020

Ada orang kata menggunakan laptop sambil ‘charge’ bateri akan membuatkan jangka hayat bateri menjadi pendek dan lama kelamaan akan merosakkan bateri. Ada juga segelintir pakar I.T. mengatakan menggunakan laptop secara langsung tanpa menggunakan bateri  di sebaliknya risiko merosakkan komponen laptop adalah lebih tinggi. contohnya, jikalau berlakunya “Black out” dan arus elektrik yang tidak stabil, ia akan merosakkan motherboard dan hardisk anda .

PUNCA BATTERY MUDAH TERBAKAR

  1. Tidak cas bateri pertama kali
  2. terlebih cas (overcharging)
  3. Guna laptop sambil charging bateri
  4. mengalami jatuh yang teruk
  5. membeli bateri second hand

CARA ELAK DARI KEROSAKAN YANG SERIUS

1. Dinasihatkan untuk mengecas bateri anda hanya apabila ianya telah mencecah lebih kurang 50%..

2. Sekiranya anda tidak menggunakan bateri laptop anda dalam masa lebih dari 3 minggu, .Jika anda biarkan bateri anda dengan kuasa yang penuh, bateri akan kembung dan tidak boleh menyimpan banyak kuasa lagi.

3.Elakkan kepanasan– Kepanasan boleh mengurangkan kapasiti menyimpan kuasa bateri. Jangan guna laptop di permukaan yang memerangkap haba seperti kain, kusyen, kulit, sofa, peha anda, selimut , tilam dan lain lain.

Ditulis oleh Farah

Kepakaran kami di MrFix adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain – lain. Sila hubungi 018-9886531 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.