logo

No.50,Jalan 7/7A, Bandar Baru Bangi

Isnin - ahad
10am - 10pm

WhatsApp

+6018-9886531

Apa Itu RAM Di Laptop?

Ditulis pada : May 18, 2020

Memory ataupun RAM (Random Access Memory) digunakan untuk menyimpan data sementara untuk memudahkan processor untuk akses data tersebut. RAM pulak hadir dalam size yang berbeza, 4GB, 8GB, 16GB dan ia juga mempunyai kelajuan yang berbeza seperti 1600 Mhz, 1333 Mhz dan banyak lagi, bergantung atas jenis RAM yang anda gunakan.

Jika laptop anda tidak ada RAM, laptop anda tidak akan dapat berfungsi dengan baik kerana, tanpa RAM, laptop anda tidak akan mampu untuk menghasilkan gambar ataupun display.

Size dan kelajuan RAM perlu seiring dengan kelajuan processor. Jika processor anda laju, anda perlukan juga size RAM yang besar, speed RAM yang laju.

Renungkan…

Kita memiliki laptop yang mempunyai processor Celeron, tetapi kita ingin menanbah RAM Sebesar 16 GB, Celeron iaitu processor yang agak dibawah berbanding processor yang ada dipasaran kini, nasihat saya adalah anda tidak perlu menggunakan ram yang besar apabila anda menggunakan processor yang rendah berbanding dengan procesor kini yang laju.

Ditulis oleh Farah

Kepakaran kami di MrFix adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain Рlain. Sila hubungi 018-9886531 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.