logo

No.50,Jalan 7/7A, Bandar Baru Bangi

Isnin - ahad
10am - 10pm

WhatsApp

+6018-9886531

Bila Laptop Perlu Diformat?

Ditulis pada : May 4, 2020

Apakah yang dimaksudkan dengan memformat laptop ?

Memformat laptop adalah satu proses dimana sektor yang rosak didalam hardisk akan diimbas dan data yang tidak diperlukan akan dihapuskan/ dibuang . Dan kemudian sektor baru akan dipasang pada hardisk laptop yang diformat .

Waktu waktu laptop anda perlu diformat

Berikut adalah waktu laptop anda perlu diformat :

1 ) Ketika diserang virus

Secara sedar atau tidak , virus yang menyerang laptop anda mungkin telah dipadam . Tetapi masih tinggal lagi sasi baki sisa sisa virus yang mungkin sukar dipadam . Virus virus ini akan menyebabkan laptop menjadi lambat dan slow .

2 ) Data susah untuk dihapuskan .

Ramai pengguna laptop tidak menyedari bahawa laptop mereka dipenuhi dengan data dan perisian yang tidak diperlukan . Jadi ini adalah salah satu faktor laptop anda menjadi hang dan slow . Lebih teruk lagi , data dan perisian yang tidak diperlukan mungkin sukar untuk dipadam .

3 ) Menaiktaraf ( upgrade ) sistem operasi yang sedia ada .

Image result for upgrade operating system laptop

Laptop anda buat masa ini menggunakan Windows XP , namun dengan peredaran masa dan perubahan teknologi , Microsoft Corporation juga mengambil inisiatif melakukan perubahan dengan sistem operasi yang lebih terkini seperti Windows 10 . Dan jika anda ingin menaiktaraf sistem operasi laptop anda , proses memformat haruslah dilakukan . Pastikan laptop anda memenuhi spesifikasi yang diperlukan untuk dinaiktaraf .

Untuk servis memformat laptop anda , anda boleh hubungi kami di :

SMS / Whatsapp / Call

  • +6018-9886531

Atau boleh datang kepada kami di

  • No 50 , Jalan 7/7A , 43650 , Bandar Baru Bangi , Selangor

Ditulis oleh Farah

Kepakaran kami di MrFix adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain Рlain. Sila hubungi 018-9886531 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.