logo

No.50,Jalan 7/7A, Bandar Baru Bangi

Isnin - ahad
10am - 10pm

WhatsApp

+6018-9886531

Features iphone yang tersembunyi

Ditulis pada : September 12, 2020

9 Features Tersembunyi Pada iPhone Yang Berguna Untuk Anda

Berapa lama Anda menggunakan iPhone? Apakah Anda juga telah mengetahui beberapa trik berguna berikut ini?

Banyak ciri tersembunyi di iPhone yang sangat berguna untuk pengguna. Namun, tidak semua pengguna iPhone mengetahui helah berikut, walaupun mereka telah beberapa tahun menjadi pengguna setia iPhone. Tidak perlu melakukan jailbreak untuk mengakses beberapa ciri tersembunyi berikut. Apa ciri yang mungkin anda tidak ketahui? Bagaimana nak guna? daripada ingin tahu, lihat beberapa gambar di bawah …

1. Isi Bateri Lebih Cepat

Mungkin ramai yang sudah mengetahui satu muslihat ini. Ya, agar tempoh pengisian bateri dapat lebih cepat dari biasanya, hidupkan mod kapal terbang. Kaedah ini benar-benar berkesan apabila bateri anda habis dan anda perlu mengecasnya di kafe atau tempat lain di mana tidak mungkin mengecas bateri dalam jangka masa yang lama. Apa lagi ciri tersembunyi yang mungkin tidak anda ketahui? Lihat sahaja halaman seterusnya >>

2. Timer Pemain Musik

Music player Ingin mendengar lagu sebelum tidur tetapi merasa malas dan merasa mustahil untuk mematikan pemain muzik ketika anda sedang tidur? Cukup masukkan aplikasi Jam. Pilih Pemasa yang terletak di kanan bawah. Selepas anda memasuki Pemasa, tetapkan waktu, berapa lama pemain muzik dihidupkan. Setelah menetapkan waktu, anda dapat mengetuk pilihan When Timer Ends, kemudian scroll ke bawah dan pilih Stop Playing. Sekarang, pemain muzik anda akan berhenti secara automatik apabila waktunya habis.

3. Butang Shutter

Kadang-kadang, menekan butang rana di skrin agak sukar dan tidak ergonomik. Anda boleh menggunakan butang kelantangan + untuk menggantikan kedudukan butang rana. Dengan menggunakan butang ini, kamera akan lebih stabil dan lebih mudah untuk menyasarkan titik fokus, terutama objek bergerak.

4. Tingkat / Laluan Air

Memasang lukisan besar di dinding rumah memerlukan tahap ketepatan yang tinggi. Sedikit salah, lukisan itu condong dan tidak sedap dipandang. Namun, mengatur lukisan berulang kali dan memerhatikannya dari jauh akan sangat menyusahkan dan memakan masa. Cara termudah adalah dengan memanfaatkan fitur Level pada iPhone. Ini juga mudah, cukup masukkan aplikasi Kompas, dan setelah anda melakukan penentukuran, luncurkan skrin ke kiri. Di sebelah kanan kompas anda akan bertemu Level. Cara ciri ini berfungsi sama dengan Waterpass, anda hanya perlu menetapkan sudut yang betul ke 0o. Sekiranya sudut telah mencapai titik 0, maka secara automatik bahagian bawah Level akan berubah menjadi hijau. Kemudian, luruskan lukisan yang anda gantung dengan garis pada Tahap itu. Mudah, bukan?

5. Passcode Lebih Panjang

Untuk membuka Kod Laluan, pengguna iPhone biasanya hanya menggunakan gabungan 4 nombor. Sekiranya anda mahukan lebih banyak keselamatan dan merasa lebih selesa dengan kod laluan yang panjang, ikuti kaedah ini. Pertama, pergi ke Tetapan. Selepas itu, tatal ke bawah dan pilih Umum. Setelah log masuk, anda boleh memilih Kunci Kod Laluan, dan mematikan butang Kod Laluan Mudah. Setelah selesai, anda boleh mengganti kod laluan 4 digit dengan kombinasi yang lebih panjang, malah menggunakan huruf dan bukannya angka, atau gabungan kedua-duanya untuk menjadikannya lebih sukar untuk memecahkan tangan orang bodoh.

6. Membangun TLD Web Semasa Menaip

Menaip alamat web di Penyemak Imbas Safari boleh menyakitkan. Sekiranya anda tidak mahu melakukan kesalahan ketik ketika mengetik domain web, tekan dan tahan noktah. Setelah anda menahannya, pop-up akan muncul berisi beberapa pilihan domain yang mungkin sesuai dengan niat anda.

7. Kalendar Yang Lebih Terperinci

Sering menggunakan kalendar di iPhone? Sering menulis jadual harian anda di sana? Jika anda biasanya memasukkan aplikasi kalendar dan perlu menekan tarikh yang dimaksudkan untuk melihat jadualnya dengan lebih terperinci, kali ini anda tidak perlu melakukannya lagi. Cukup matikan butang Orientasi Potret, kemudian putar skrin ke kedudukan Landskap ketika anda memasukkan aplikasi kalendar. Voila! Sekarang kalendar anda akan segera mendedahkan butiran jadual harian anda. Untuk memulihkannya, putar iPhone anda kembali ke kedudukan Potret.

8. Cap Waktu Pada Mesej

Sekiranya pada aplikasi Messenger Anda dapat melihat waktu ketika pesan dikirim secara terperinci, banyak pengguna iPhone tidak dapat melakukan hal yang sama ketika memasuki aplikasi Pesan. Sekarang, jika anda ingin mengetahui cap waktu Mesej, masukkan mesej yang ingin anda lihat, kemudian tekan dan luncurkan skrin ke kiri. Kemudian cap waktu yang tersembunyi di sebelah kanan gelembung sembang akan muncul, dan akan kembali bersembunyi ketika anda mengeluarkan jari dari skrin.

9. Pengunci Fokus

Kamera iPhone memang memiliki fitur AE/AF Lock, sama dengan kamera DSLR. Bagaimana cara mengaktifkannya? Buka aplikasi kamera, lalu pilih objek yang hendak Anda bidik. Ketuk layar pada objek tersebut untuk melakukan fokus seperti biasa, maka kotak kuning kecil akan muncul.

Untuk mengunci titik fokus pada objek tersebut, tekan dan tahan bidang fokus yang Anda maksud hingga kotak kuning tersebut membesar dan berkedip, lalu muncul tulisan AE/AF Lock. Kini, walaupun Anda mengubah frame kamera atau bergeser ke kanan dan kiri, titik fokusnya akan tetap terkunci pada objek tersebut.

Ditulis oleh Farah

Kepakaran kami di MrFix adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain Рlain. Sila hubungi 018-9886531 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.