logo

No.50,Jalan 7/7A, Bandar Baru Bangi

Isnin - ahad
10am - 10pm

WhatsApp

+6018-9886531

Jenis-jenis Motherboard Pc Beserta Maksudnya

Ditulis pada : September 23, 2020

Motherboard atau lebih dikenali sebagai Papan induk adalah papan litar bercetak a.k.a print circuit board (PCB) yang berfungsi sebagai tulang belakang komputer, kerana motherboard menyediakan sambungan elektrik yang dipanggil bas supaya semua komponen dan peranti luaran di papan induk boleh dihubungkan.

Fungsi motherboard

Fungsi motherboard yang utama semestinya sebagai tulang belakang dan penghubung tetapi motherboard mempunyai fungsi yang lain.Contohnya seperti menetapkan BIOS yang bermaksud Basic Input Output Device.Selain itu, Motherboard berfungsi sebagai penyambung peranti luaran iaitu printer,pengimbas dan lain-lain.

Jenis-jenis motherboard

Motherboard (papan induk) iaitu bukan hanya satu jenis, tetapi terdapat banyak jenis papan induk dengan pelbagai keperluan. Berikut adalah 6 jenis motherboard dan penggunaannya.

1. Motherboard AT (Advanced Technology)

This image has an empty alt attribute; its file name is mobo-at.jpg

Dalam era komputer peribadi IBM yang kompatibel, faktor bentuk AT merujuk kepada dimensi dan susun atur (faktor bentuk) dari motherboard untuk AT IBM. Seperti model IBM PC dan IBM XT sebelum ini, banyak pengeluar pihak ketiga menghasilkan motherboard yang serasi dengan faktor bentuk IBM AT, yang membolehkan pengguna akhir meningkatkan komputer mereka untuk pemproses yang lebih cepat. IBM AT menjadi reka bentuk yang disalin secara meluas di pasaran komputer rumah yang berkembang pesat pada 1980-an. Klon IBM yang dibuat pada masa itu mula menggunakan reka bentuk yang serasi AT, menyumbang kepada popularitinya. Pada tahun 1990-an banyak komputer masih menggunakan AT dan variannya. Sejak 1997, faktor bentuk AT sebahagian besarnya telah digantikan oleh ATX.

2. Motherboard ATX (Advanced Technology Extended)

This image has an empty alt attribute; its file name is mobo-atx.jpg

ATX bermaksud Advanced Technology eXtended adalah spesifikasi konfigurasi motherboard dan bekalan kuasa yang dibangunkan oleh Intel pada tahun 1995 untuk memperbaiki standard de facto terdahulu seperti reka bentuk AT. Ia merupakan perubahan utama pertama dalam reka bentuk komputer meja, motherboard dan reka bentuk bekalan kuasa dalam beberapa tahun, meningkatkan standardisasi dan pertukaran antara bahagian. Spesifikasi mendefinisikan dimensi mekanikal utama, titik pemasangan, panel I / O, kuasa dan antara penyambung antara kes komputer, motherboard dan bekalan kuasa.

3. Motherboard Micro-ATX

This image has an empty alt attribute; its file name is mobo-micro-atx.png

MicroATX adalah standard untuk motherboard yang diperkenalkan pada Disember 1997. [3] Saiz maksimum papan induk mikroATX ialah 9.6 × 9.6 dalam (244 × 244 mm). Saiz ATX standard 25% lebih panjang, pada 12 × 9.6 inci (305 × 244 mm). Kini motherboard microATX yang tersedia menyokong CPU dari VIA, Intel atau AMD.

4. Motherboard LPX (Low Profile Extended)

This image has an empty alt attribute; its file name is mobo-lpx-1024x644.jpg

LPX bermaksud Low Profile eXtended, yang asalnya dibangunkan oleh Western Digital, adalah format motherboard (form factor) longgar yang digunakan secara meluas pada tahun 1990-an. Tidak pernah ada spesifikasi LPX rasmi, namun reka bentuk biasanya memaparkan papan induk 13 × 9 dalam (330 × 229 mm) dengan port I / O utama dipasang di belakang (sesuatu yang kemudiannya diguna pakai oleh faktor bentuk ATX), dan kad riser di tengah-tengah papan induk, di mana slot PCI dan ISA dipasang. Oleh kerana kekurangan spesifikasi standard, kad riser jarang serasi dari satu reka bentuk motherboard ke yang lain, lebih kurang satu pengeluar yang lain. Penyambung PSU dalaman adalah jenis yang sama yang digunakan dalam faktor bentuk AT.

5. Motherboard BTX (Balanced Technology Extended)

This image has an empty alt attribute; its file name is mobo-btx-1024x678.jpg

BTX bermaksud Balanced Technology eXtended adalah faktor bentuk untuk papan induk, yang pada asalnya bertujuan untuk menjadi pengganti bagi faktor bentuk motherboard ATX penuaan pada akhir 2004 dan awal tahun 2005. Ia direka untuk mengurangkan beberapa isu yang timbul daripada menggunakan teknologi yang lebih baru (yang sering menuntut lebih banyak kuasa dan mencipta lebih banyak haba) pada motherboard yang mematuhi spesifikasi sekitar 1996 ATX. Standard ATX dan BTX kedua-duanya dicadangkan oleh Intel. Walau bagaimanapun, pembangunan produk runcit BTX di masa hadapan oleh Intel dibatalkan pada September 2006 berikutan keputusan Intel untuk menumpukan semula CPU berkuasa rendah selepas mengalami masalah skala dan haba dengan Pentium 4.

6.Motherboard Mini-ITX (Information Technology Extended)

This image has an empty alt attribute; its file name is mobo-mini-itx.jpg

Mini-ITX ialah motherboard 17 × 17 cm (6.7 × 6.7 in), dibangunkan oleh VIA Technologies pada tahun 2001. [1] Mereka biasanya digunakan dalam sistem komputer yang dikonfigurasikan kecil. Pada mulanya, mereka adalah produk khusus, yang direka untuk penyejukan kipas yang kurang dengan arus penggunaan kuasa yang rendah, yang menjadikannya berguna untuk sistem PC teater rumah, di mana bunyi kipas dapat mengurangkan pengalaman pawagam. Empat lubang pelekap di dalam barisan Mini-ITX dengan empat lubang dalam motherboard spesifikasi ATX, dan lokasi slot backplate dan pengembangan sama [2] (walaupun salah satu lubang yang digunakan adalah pilihan dalam versi terdahulu daripada spec ATX). Oleh itu, papan Mini-ITX sering digunakan dalam kes-kes yang direka untuk ATX, mikro-ATX dan lain-lain ATX jika dikehendaki.

Ditulis oleh Farah

Kepakaran kami di MrFix adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain – lain. Sila hubungi 018-9886531 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.