Pada zaman kini pelbagai teknologi canggih seperti komputer, smartphone, ipad dan pelbagai lagi. Kebanyakan teknologi zaman serba canggih sekarang menggunakan RAM, tetapi ia menggunakan jenis RAM yang berlainan. Di sini saya ingin menyatakan serba sedikit tentang jenis RAM yang pernah dicipta untuk komputer/laptop.

1) SDRAM

SDRAM atau lebih dikenali sebagai Synchronous Dynamic Random Access Memory adalah DRAM yang diselaraskan dengan sistem bas memori DRAM semikonduktor yang boleh berjalan pada kelajuan yang lebih tinggi daripada DRAM konvensional (julat kelajuan dari 100 Mhz – 133 Mhz).
2) DRAM

DRAM atau lebih dikenali sebagaI Dynamic Random Access Memory adalah jenis RAM yang biasa digunakan dalam komputer. Jenis memori ini biasanya digunakan untuk data atau kod program yang mesti dijalankan oleh pemproses komputer.
3)DDR SDRAM

DDR-SDRAM adalah singkatan daripada perkataan iaitu Double Data Rate-Syncronious Dynamic Random Accesss Memory, disingkat secara rasmi sebagai DDR SDRAM, adalah data memori double-digit (DDR) memori litar dinamik rawak dinamik (SDRAM) yang digunakan dalam komputer litar bersepadu. DDR SDRAM, juga dipanggil semula DDR1 SDRAM, telah digantikan oleh DDR2 SDRAM, DDR3 SDRAM dan DDR4 SDRAM. Tiada penggantinya yang maju atau mundur serasi dengan DDR1 SDRAM, yang bermaksud modul memori DDR2, DDR3, dan DDR4 tidak akan berfungsi dalam motherboard yang dilengkapi DDR1, dan sebaliknya.