logo

No.50,Jalan 7/7A, Bandar Baru Bangi

Isnin - ahad
10am - 10pm

WhatsApp

+6018-9886531

Jenis Kabel Usb Yang Perlu Anda Ketahui

Ditulis pada : September 24, 2020

USB merupakan singkatan daripada universal serial bus, semua komputer memiliki port usb, manakala smartphone dan tablet juga menggunakan kabel usb.

Ada beberapa jenis kabel usb yang anda perlu ketahui seperti kabel type-A, kabel type-C dan juga kabel micro usb.

1.USB TYPE-A

This image has an empty alt attribute; its file name is type-a-1.jpeg

USB Type-A adalah jenis USB yang paling banyak digunakan hari ini. Bentuknya adalah persegi dan mempunyai dimensi yang luas. Anda boleh menemuinya di hampir semua komputer meja, komputer riba, dan perkakasan. Malah, kebanyakan peranti mudah alih penyesuai masih menggunakan sambungan USB jenis A.

2. USB TYPE-B

This image has an empty alt attribute; its file name is usb-type-b.jpg

Ianya berbentuk seperti segi empat sama, USB Type-B biasanya digunakan untuk menyambung pencetak dan pengimbas ke komputer. Walau bagaimanapun, kerana kini terdapat jenis USB yang lebih kecil dan lebih cekap, populariti USB Type-B semakin merosot.

3.MICRO USB

This image has an empty alt attribute; its file name is micro-usb-1.jpg

USB mikro juga masih tertanam di banyak telefon pintar dan peranti sokongan, seperti Powerbank. Jenis USB ini mempunyai bentuk yang luas dan rata, dan ia mudah dijumpai. Sebagai tambahan kepada telefon pintar kelas menengah yang lebih rendah, Micro USB juga tertanam dalam peranti elektronik lain, contohnya untuk pemindahan data dan pengisian bateri kamera digital.

4.USB TYPE-C

This image has an empty alt attribute; its file name is usb-type-c.jpg

Selain usb micro, Jenis USB yang semakin digunakan oleh pengeluar komputer riba dan telefon bimbit untuk kelas menengah dan atas adalah USB Type-C. Bentuknya bujur dan simetri supaya ia boleh dipasang di kedudukan terbalik. Bagaimanapun, bukan sahaja kelebihan USB Type-C.

5.MINI USB

This image has an empty alt attribute; its file name is mini-usb.jpg

Sebelum populariti Micro USB naik, Mini USB adalah sejenis sambungan yang digunakan pada banyak peranti mudah alih. Bermula dari telefon bimbit, pemain MP3, cakera keras luaran, ke gamepad konsol PlayStation menggunakan penyambung jenis ini.

6.LIGHTNING USB

This image has an empty alt attribute; its file name is lightining-usb.jpg

Bagi mereka yang tidak mempunyai produk Apple, penyambung kilat(lightning usb) mungkin begitu asing kepada anda. Jenis USB ini direka khas oleh Apple untuk menyambungkan peranti mudah alih mereka, kedua-dua iPhone dan iPad, kepada komputer, adapter kuasa, dan bank kuasa.

7.USB MICRO B SUPERSPEED

This image has an empty alt attribute; its file name is usb-micro-b-superspeed.jpg

Seperti namanya,(superspeed) penyambung USB yang rata dan panjang ini mempunyai keupayaan pemindahan data yang sangat cepat. Superspeed Micro B USB boleh digunakan untuk memindahkan data pada kelajuan sehingga 5 Gbps.

Ditulis oleh Farah

Kepakaran kami di MrFix adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain Рlain. Sila hubungi 018-9886531 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.