logo

No.50,Jalan 7/7A, Bandar Baru Bangi

Isnin - ahad
10am - 10pm

WhatsApp

+6018-9886531

Sejarah ringkas Tentang Perkembangan Teknologi

Ditulis pada : September 5, 2020

Pra-Sejarah
Pada zaman prasejarah ini, teknologi yang digunakan terbuat dari batu, gangsa dan besi. Teknologi yang terkenal pada zaman prasejarah merangkumi pedang, kapak genggam dan kapal gangsa.

Teknologi Kuno
Kini teknologi telah berkembang ke arah pembinaan, maritim, pertanian dan alat tulis. Manusia telah memperkasakan untuk membina bangunan ke tingkat yang kompleks. Contohnya Piramid, Kapal, Rumah Api dan jam matahari.

Teknologi Abad Pertengahan hingga Moden
Saat ini teknologi yang digunakan telah menunjukkan kemajuan, ini disebabkan oleh berbagai penemuan, seperti dalam bidang astronomi, perubatan, matematik, ketenteraan hingga kartografi. Contohnya termasuk busur silang, mesin cetak, aljabar dan navigasi kapal.

Teknologi era Revolusi Perindustrian
Perkembangan teknologi mula menjadi semakin nyata pada masa ini. Pelbagai jenis mesin berjaya dibuat yang kemudiannya menggantikan tenaga manusia menjadi kuasa mesin. waktu ini merupakan pendahulu perkembangan teknologi masa kini. Contohnya kereta generasi awal, telegraf, telefon, mesin tenun, mesin wap dan basikal.

Teknologi pada abad ke-20
Pada masa ini. Neil Armstrong berjaya mendarat di bulan. Teknologi dalam bidang lain juga berkembang pesat. Di bidang ketenteraan, bom atom diciptakan. Transistor yang merupakan pendahulu kepada ukuran komputer kecil seperti sekarang juga diciptakan. Pada akhir abad ini Internet diperkenalkan kepada umum dan komersial.

Ditulis oleh Farah

Kepakaran kami di MrFix adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain Рlain. Sila hubungi 018-9886531 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.