logo

No.50,Jalan 7/7A, Bandar Baru Bangi

Isnin - ahad
10am - 10pm

WhatsApp

+6018-9886531

Laptop Gaming atau Pc Gaming

Ditulis pada : September 6, 2020

Gaming Laptop Or Desktop


Laptop Gaming vs Desktop: Mana Yang Harus Korang Pilih?

Walaupun kebanyakan gamers tahu keseronokan bermain games kegemaran mereka di monitor skrin besar dengan grafik beresolusi tinggi yang disimpan di atas alas dengan meja permainan yang dibuat khas, mereka juga mendapati diri mereka semakin mula tertanya-tanya, adakah komputer riba permainan memang bagus , jika bukan pilihan yang lebih baik? Ia tidak menghairankan – pasaran teknologi telah menyaksikan pertumbuhan yang stabil dari segi penjualan komputer riba gaming, dan pengeluar komputer riba ini juga memberi tumpuan untuk memikat penonton gamer mereka dengan inovasi canggih dari segi GPU, resolusi paparan, seperti serta pemproses berkelajuan tinggi. Komputer riba gaming telah pasti menjadi pilihan yang sesuai untuk para gamers, berjanji untuk menawarkan semua yang mungkin diperlukan oleh seorang gamers tegar untuk menikmati pengalaman games berkualiti tinggi. Oleh itu, jika anda mendapati diri anda tertanya-tanya, lebih dari sekali, bagaimana komputer riba gaming dapat dibandingkan dengan desktop gaming, dan yang merupakan pilihan terbaik untuk dibuat, inilah cara yang baik untuk memulakan.


Apakah Perbezaan Laptop dan Desktop Gaming?

Selain dari perbezaan yang paling jelas yang telah anda ketahui antara komputer riba dan PC, terdapat beberapa bidang khusus gaming di mana keduanya berbeza-beza. Sekiranya anda mempertimbangkan untuk memilih antara keduanya, mungkin adalah idea yang bijak untuk melihat lebih dekat kedua-duanya dan memahami di mana letaknya kebaikan dan keburukan.

Laptop Gaming vs Desktop – Membandingkan Perbezaan

Kemudahalihan
Ini adalah perkara yang mudah. Sekiranya anda ketagih dengan permainan atau seorang pemain permainan serius yang memeranginya dalam kejohanan, anda mungkin tidak akan dapat menggunakan desktop anda ke mana sahaja anda pergi. Sebaliknya, komputer riba semakin kurus dari hari ke hari, dan dengan komputer riba permainan yang sangat bagus, anda boleh bermain dari mana sahaja. Malah komputer riba paling berat yang boleh anda gunakan akan lebih ringan daripada desktop permainan, bukan?
Gaming File


Kelemahan lain untuk desktop gaming dalam hal mudah alih adalah jumlah periferal dan kabel yang disertakan – membawa ini ke mana sahaja anda pergi akan menjadi kesulitan. Fikirkan kejohanan atau pesta LAN – adakah anda benar-benar akan dapat memanfaatkan seluruh sistem anda?

Setelah mengatakan ini, mungkin baik untuk mengetahui bahawa kebanyakan buku nota permainan masih akan lebih besar daripada buku nota pejabat harian anda. Walaupun mereka masih muat di dalam beg galas anda, mereka tidak tepat seperti yang disebut ramping atau ringan.

Customizability

Salah satu kelebihan yang tidak dapat dinafikan dari desktop gaming berbanding komputer riba adalah sejauh mana penyesuaian yang ditawarkannya. Tidak ada penghujungnya berapa banyak anda dapat menyesuaikan sistem gaming anda semasa anda menggunakan PC. Memang benar bahawa anda memerlukan sedikit pengetahuan dan pemahaman mengenai sistem komputer, tetapi sesiapa sahaja yang mengetahui asas perkakasan mereka dapat memisahkan PC dengan beberapa usaha. Selepas itu, anda boleh membuang, mengganti dan mengubah setiap komponen, sesuai dengan pilihan anda. Yang anda perlukan hanyalah pengetahuan asas dan beberapa alat yang sangat asas, mungkin tidak lebih dari pemutar skru atau dua.

Customisability
Sebaliknya, komputer riba gaming adalah kisah yang sama sekali berbeza. Komputer riba selalu ringkas, akibatnya komponen komputer riba dibuat khusus agar sesuai di dalamnya. Tidak ada ruang untuk anda memasang komponen tambahan, dan kerana yang ada diperbaiki di tempatnya, membuangnya tidak begitu mudah atau tidak disarankan. Selain itu, bahagian komputer riba dibuat khusus untuk dipasang di dalamnya, jadi memasang, misalnya, kad grafik yang lebih besar pasti menjadi masalah.

Itulah salah satu kelemahan terbesar yang dimiliki laptop, berbanding dengan desktop gaming - setiap komponennya sudah terbina dalam - dari pemproses anda hingga paparan, kad grafik dan papan kekunci anda. Walaupun ini bermaksud membeli komputer riba gaming yang baik dapat menjimatkan masalah dan kos tambahan untuk membeli dan memasang mesin anda, ia juga tidak memungkinkan untuk menyesuaikan mesin anda dengan, katakan monitor permainan 144Hz atau papan kekunci mekanikal yang rapi.

Ini menjadikan komputer riba gaming terbaik yang anda dapati agak terhad dari segi seberapa banyak anda dapat mengubahnya untuk membawa pengalaman permainan anda ke tahap seterusnya.

Pad sentuh
Setiap orang yang pernah menggunakan komputer riba gaming tahu bahawa menggunakan pad sentuh sangat menyusahkan tanpa mengira jenis games yang anda mainkan - sama ada fungsi menembak pantas atau fungsi klik dan seret untuk gaming strategi. Ini bermaksud anda masih perlu membeli tetikus untuk menggunakan komputer riba gaming anda, melainkan anda berhasrat untuk bermain hanya dengan alat kawalan.

Sudah tentu, apabila anda membawa CPU luaran ke dalam gambar seperti Intel Core atau yang lain, gambar ini berubah secara mendadak, dan yang perlu anda bawa hanyalah pemproses bersaiz kotak, papan kekunci dan tetikus anda, selagi anda mempunyai akses ke skrin dari mana sahaja anda akan bermain.

Keyboard

TouchPad
Sebilangan besar komputer riba, bahkan yang dimaksudkan secara eksklusif untuk gaming menggunakan kunci membran, yang sebenarnya tidak tahan terus-menerus ditekan ke bawah atau untuk waktu yang lama. Sebaik-baiknya, anda mahukan keyboard mekanikal, yang mana anda mempunyai pilihan untuk menggunakan desktop, tetapi sangat jarang berlaku di komputer riba gaming.

Paparan
Paparan skrin anda jelas merupakan faktor penting yang mempengaruhi keseluruhan pengalaman gaming anda. Lagipun, intinya untuk melibatkan diri dalam alam semesta selari adalah merasa sehubungan yang anda boleh dengan itu, dengan segala cara yang mungkin. Ini mungkin di mana desktop gaming mempunyai kelebihan terbesar!

Sebilangan besar komputer riba gaming berukuran 15 hingga 17 inci secara menyerong, dan dilengkapi dengan skrin HD penuh dengan kadar penyegaran 60 Hz. Satu perkara bagi anda untuk memprioritaskan komputer riba yang lebih kecil kerana anda mahukan komputer itu pas di dalam beg, tetapi adakah anda benar-benar ingin mengehadkan pengalaman anda dalam jarak 17 inci dari ruang skrin dan mempengaruhi pemandangan menakjubkan yang mungkin anda dapat?
Samsung LC49HG90DMNXZA CHG90 Curved 49-Inch Gaming Monitor
Dengan desktop gaming, lebih mudah untuk mengumpulkan sistem games terkemuka, termasuk monitor yang kuat. Setelah mengatakan ini, adalah mungkin untuk menyambungkan komputer riba anda ke monitor luaran, untuk memanfaatkan pengalaman gaming anda dari had 17 inci.

Sama ada anda memilih desktop gaming atau komputer riba gaming, bantu diri anda untuk  dapatkan monitor gaming berkualiti tinggi. Manfaat melakukan ini tidak berkesudahan. Komponen tunggal ini akan membuat semua perbezaan dengan kualiti gaming anda, memberi anda kualiti warna dan resolusi yang jauh lebih kaya daripada apa pun yang anda dapat pada layar komputer riba.

Ketika menggunakan monitor luaran, desktop gaming mempunyai satu kelebihan besar - mereka membolehkan anda terlibat dalam games pelbagai paparan, sedangkan anda hanya dapat menyambungkan komputer riba ke satu monitor luaran. Dengan games pelbagai paparan, anda jelas mendapat paparan yang jauh lebih besar, tetapi jika anda bermain strategi atau games simulasi, ini akan membawa anda 3 kali lebih banyak pertunangan dengan dunia maya. Sebagai pemain tunggal, ini bermaksud pengalaman gaming yang lebih mendalam dan dikelilingi, untuk penyediaan berbilang games, ini memberi anda kelebihan untuk dapat melihat lebih banyak games anda daripada yang mungkin anda lakukan pada satu paparan.

Secara keseluruhan, komputer riba mempunyai kemampuan penyesuaian yang terhad, tetapi dengan desktop gaming, bukan sahaja anda dapat membina sistem gaming kelas atas dari awal, anda juga mendapat pilihan tanpa henti untuk menaik taraf kad pemproses dan grafik.

Performance

Performance
Walaupun pada tahap terbaiknya, komputer riba gaming hanya seperti versi PC gaming yang lebih kecil. Perbezaan ukuran kedua-duanya tidak hanya mempengaruhi mudah alih. Komputer riba mempunyai versi pemproses desktop yang mudah alih, bahagiannya terbatas pada ruang yang ditentukan di dalam badan mereka, dan yang paling penting, komputer riba mendapat aliran udara yang jauh lebih sedikit berbanding dengan desktop.

Sebaliknya, PC gaming akan sentiasa mempunyai lebih banyak ruang - sama ada anda mahu menambah lebih banyak komponen, atau menambah lebih banyak storan, dan bahagiannya akan sentiasa mempunyai aliran udara yang lebih baik. Perbezaan paling asas antara prestasi komputer riba dan desktop gaming adalah perbezaan dalam GPU mereka.

Contohnya, komputer riba gaming mungkin mempunyai pemproses versi mudah alih oleh Intel atau AMD, tetapi tidak sebanding dengan rakan desktop mereka. GTX 980M tidak akan memberikan anda prestasi yang sama seperti GTX 980 - yang pertama akan menjadi perlahan kerana terlalu panas. Beberapa komputer riba dilengkapi dengan dua pilihan GPU, tetapi dengan desktop, anda boleh berfikir di luar quad core, dan bercita-cita untuk CPU enam atau lapan teras.

Salah satu masalah terbesar yang terdapat pada komputer riba ialah kepanasan. Walaupun dengan peminat yang paling kuat dan pad penyejuk terbina dalam, komputer riba gaming akan menjadi sangat panas kerana jenis gaming kuasa yang digunakan pada sistem anda. Fakta mudah - komputer riba tidak mampu menahan semua penggunaan perkakasan yang berat, dan pastinya tidak dalam jangka masa yang panjang.

Tidak ada perbandingan dalam hal prestasi dan kecepatan - Anda akan selalu mendapat pengalaman yang lebih baik dengan desktop permainan dibandingkan dengan komputer riba.
Sound
Salah satu perkara terbaik mengenai komputer riba gaming yang kini terdapat di pasaran adalah betapa maju dari segi output suara mereka. Jauh dari pembesar suara komputer riba semalam, apabila semua yang anda dapat tanpa pembesar suara luaran di komputer riba adalah suara yang lemah.

Mana-mana pemain gamers berpengalaman akan memberitahu anda bahawa keseronokan gaming tidak lengkap tanpa output suara yang kaya. Walaupun anda mungkin tidak dapat mendapatkan jenis kelantangan yang menenggelamkan semua bunyi lain hanya dengan pembesar suara komputer riba anda, mereka masih berfungsi dengan baik. Beberapa model membolehkan anda memasang pembesar suara bass 2.1 di bawah tudung, yang boleh menjadi idea hebat.

Dengan desktop gaming, anda mempunyai pelbagai pilihan output ketika terdengar - secara harfiah tidak ada yang menghalang anda untuk mengubah ruang gaming anda menjadi amfiteater peribadi.

Malangnya, apabila terdengar bunyi, pembesar suara komputer riba gaming yang kuat mungkin kelihatan kurang berkesan jika kipas komputer riba terus mengganggu pusaran berterusannya. Seperti yang disebutkan di atas, kebanyakan komputer riba gaming harus memberi kuasa kepada peminat mereka dengan penuh kekuatan untuk mengekalkan suhu, dan mereka sering dapat menjadi sangat kuat, menurunkan kualiti pengalaman permainan anda secara keseluruhan.

Storage
Storage
Komputer riba biasanya mempunyai jumlah RAM yang lebih rendah berbanding dengan komputer meja, dan sementara sebilangan besar komputer membolehkan modul RAM tambahan dipasang, ini benar-benar sukar.

Slot RAM pada kebanyakan komputer riba, gaming atau sebaliknya, sangat sukar untuk diakses, dan satu-satunya cara untuk mendapatkannya adalah dengan memisahkan asas komputer riba. Ini bukan sahaja berisiko untuk dilakukan, tetapi juga merosakkan jaminan komputer riba anda. Perkara terakhir yang anda mahukan adalah membeli komputer riba gaming yang mahal dan merosakkannya semasa cuba menambahkan lebih banyak RAM.

Masalah lain dengan komputer riba semasa penyimpanan adalah ukurannya. Tidak ada ruang untuk memasang Hard Drive (HDD) atau SSD tambahan. Anda selalu mempunyai pilihan untuk mengganti HDD / SSD yang ada atau menggunakan storan luaran.

Sebaliknya, desktop mempunyai beberapa port SATA, yang membolehkan anda memasang lebih banyak storan dalam bentuk HDD atau SSD, yang membolehkan anda terlibat dalam pengalaman gaming yang jauh lebih baik.
Gaming Laptop Vs Desktop


Harga

Terdapat pelbagai cara untuk melihat harga ketika membandingkan komputer riba dan desktop gaming. Sebagai contoh, RM 3,000 mungkin tidak akan membawa anda komputer riba gaming yang hebat, dan dengan harga yang sama, anda boleh mengumpulkan sistem gaming terkemuka dari awal. Rata-rata, komputer riba gaming akan menelan belanja dua kali ganda daripada kos menyiapkan desktop gaming.

Dengan komputer riba gaming, anda perlu melabur dalam monitor, papan kekunci mekanikal (jika tidak dilengkapi dengan papan kekunci yang dibuat khas untuk gaming) dan tetikus. Dengan memasang PC gaming, kos anda mungkin berbeza bergantung pada komponen yang anda pilih.

Bagi kebanyakan gamers, ada kebanggaan untuk mengetahui bahawa anda bermain di sistem yang anda kenal seperti bahagian belakang tangan anda. Sesuatu yang anda buat khas untuk keperluan anda sendiri, dan bukannya melabur dalam mesin siap pakai. Pemain yang serius tahu nilai untuk meningkatkan sistem gaming mereka dengan masa, dan dengan komputer riba gaming hanya ada banyak yang boleh anda lakukan. Katakan anda mahu memasang GPU yang lebih baik ketika mencecah pasaran – walaupun anda mempunyai anggaran untuknya, anda akan merasa mustahil untuk melakukan ini di komputer riba, meninggalkan anda pilihan lain selain berpegang pada yang lebih tua, lebih perlahan- sistem persembahan. Terlepas dari sisi perdebatan mana yang akan anda lakukan, satu perkara yang sangat berguna adalah pelaburan di kerusi gaming khusus

Ditulis oleh Farah

Kepakaran kami di MrFix adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain Рlain. Sila hubungi 018-9886531 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.